torstai 15. joulukuuta 2016

Vuorenvalloitus kakkua

Muutamia viikkoja taaksepäin eräs tuttavani saavutti vuorenhuipun, eli väitteli itsensä tohtoriksi. Hänen väitöskahvitilaisuuteensa haluttiin yllätykseksi kakku, joka kuvastaa tätä kovalla työllä saavutettua ansiota. Tilaajalla oli selkeä visio kakusta, jonka yritin parhaani mukaan toteuttaa.


Väittelijä rakastaa suklaata, joten päätös kakun makumaailmasta oli helppo. Mehevää suklaakakkua, joka on täytetty suklaamoussella. Kakusta tuli aika suuri. Paistoin kakkupohjan 26 cm:n kakkuvuossa sekä vielä pellillisen kakkupohjaa, josta kasasin kapenevan huipun. Erilaisia suklaakakkupohjia googlailtuani, päädyin Suklaapossun sivuilta löytyvään "mielettömän mehevään suklaakakkupohjaan". Kirjoitan pohjan reseptin tännekin blogiin, mutta alkuperäinen ohje lötyy siis Suklaapossun-blogista. Ensin pelkäsin, että pohjasta tulee liian mureaa, mutta se toimikin yllättävän hyvin kun tein pohjat jo täyttöä edeltävänä päivänä valmiiksi. Pastoin pohjan 1,5 kertaisena 26 cm:n vuossa ja pohjasta tuli niin paksu, että sen pystyi leikkaamaan neljään osaan. Yksinkertaisen taikinan paistoin pellillä ja siitäkin tuli niin paksu, että siitäkin leikatut ympyrät pystyi vielä halkeisemaan. Kakkuun tuli siis todella monta kerrosta.



Suklaakakun täytteen ohje on alunperin Kinuskikissan sivuilta. Se on mukavan simppeli ja suklaa jämäköittää täytteen niin hyvin, että liivatteita ei tarvita. Ohje on täytekakun yhteen väliin.

2 dl vispikermaa
100 g vaniljatuorejuustoa
130 g suklaata (laitoin n. 2/3 tummaa suklaata ja loput maitosuklaata)

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Sekoita sulatettu ja vähän jäähtynyt suklaa vaahtoon.

Tein täytteen muistaakseni ainakin nelin kertaisena. Kostutin kakkua ihan vain hitusen valion latte-maitokahvijuomalla. Kakkupohja on niin mehevä, ettei se juuri kostutusta kaipaa. Vuoren alaosa on tehty kakkuvuossa paistetusta pohjasta. Ylempiä osia varten kasasin kakkua lasikuhoon ja huipun tein juomalasiin. Vuorasin ne ennen täyttöä muovikelmulla, jotta kakut sai kipattua niistä pois. Vuoren kasaamisen jälkeen muotoilin seinämiä veitsellä ja sen jälkeen levitin pintaan kaakaokreemin. Kreemin ohjeen nappasin Kakkumonsterin sivuilta.

250 g  voita
4,5 dl  tomusokeria
1,5 dl  kaakaojauhetta
2 rkl   maitoa/vettä

Vaahdota huoneenlämmössä pehmennyttä voita sähkövatkaimella muutamia minuutteja. Sekoita kaakaojauhe osaan tomusokeria ja lisää sokeri pienissä erissä voivaahtoon. Jatka vielä vatkaamista muutamia minuutteja. Lisää viimeisenä maito tai vesi. Tämä ohje riittää 24-28 cm kakun kuorruttamiseen. Itse tein ohjeen 1.5 kertaisena ja sitä aika reilusti yli.

Kuorrutin kakun sokerimassalla ja liimailin vuoren juureen ja kielekkeille erilaisia sulkaakuorrutteisia karkkeja. Haastavinta oli saada väittelijä pysymään vuorenhuipulla. Käytin kiinnittämiseen sokerikuorrutetta sekä nauhapasta palasia ja koriste oli pysynyt paikoillaan tarjoiluhetkeen asti. Huh.
Vieläkin koen ihmishahmojen tekemisen todella haastavaksi. Tätäkin varten olin tyytyväinen vasta neljänteen versioon päästä ja se alkoi hitusen muistuttamaan kakun saajaa. No, tekemällä oppii ja kakun tilaaja sekä saaja olivat todella tyytyväisi kakkuun. Se on tärkeintä. Tämä oli hauska ja haastava projekti.





1 kommentti:

  1. Ihana kakku! Ja tuo hahmo on onnistunut tosi hyvin! Ihmisten muotoilu on itsellekin tosi haastavaa, siksi niitä ei juuri tulekaan tehtyä. Helpompi vain painella muotilla kukkia tms. :)

    VastaaPoista